Valgprogram 2021-2025

1. Bæredygtigt Assens i rødt og grønt. Ulighed, vækst, værdighed, velfærd og demokrati.
2. Velfærd og sundhed for ældre og handicappede. Ældre- og handicappolitik, social- og sundhedspolitik.
3. Fremtiden for Assens. Børn og unge, skoler, daginstitutioner og fritid.
4. Arbejdslivet. Jobcentre, beskæftigelse, erhverv. Socialøkonomiske virksomheder.
5. Kulturen er det samfund vi bygger op i kommunen. Museer og biblioteker, foreninger, integration, byplanlægning bolig, trafik og infrastruktur.
6. Assens skal være en grøn kommune! Miljø, klima, energi, økologi, biodiversitet.
7. Enhedslistens mission – Sådan arbejder vi: vi stemmer for den mindste forbedring og imod den mindste forringelse!

1. Bæredygtigt Assens i rødt og grønt.
Bæredygtig vækst
Vi vil have, at kommunen som udgangspunkt satser på en grøn omstilling som ville gøre kommunen mere grøn – og ikke blot tager “hensyn”, men aktivt støtter grønne virksomheders vækst.
Vi er ubetinget tilhængere af vækst i menneskelig værdighed og velfærd. For os er velfærd ikke lig med velstand, men handler om, at borgerne både socialt og materielt skal sikres et værdigt liv, hvor ingen tvinges til at synke ned i fattigdom, umyndiggørelse og mangel på indflydelse. Så i vores optik er velfærd og værdighed to sider af samme sag.

Enhedslisten arbejder for at vækst ikke kun er materiel, men også menneskelig og grøn.

2. Velfærd og sundhed til ældre og handicappede
Ældre i Assens kommune

Et velfærdssamfund skal kendes på den hjælp, det yder til de fattigste og svageste. Har man kun folkepensionen, er man blandt de fattigste. Enhedslisten kæmper derfor for flere ressourcer til ældreområdet, – hvilket bl.a. betyder bedre vilkår til alle medarbejdere, så de kan tage sig ordentligt af vores ældre – højere medicintilskud, bedre varmehjælp og anstændige boformer til en fornuftig leje. Det må gerne være sammen med andre ældre, hvor de i fællesskab bevarer respekten for sig selv og hinanden. Det er ikke offentlige myndigheders opgave at sætte begrænsninger for de ældre, men derimod at understøtte et værdigt liv.
Vi arbejder for en socialt bæredygtig Assens Kommune. Det betyder, at mennesker, der har brug for hjælp og støtte, økonomisk, socialt og helbredsmæssigt, skal hjælpes og støttes uden unødigt og nedværdigende bureaukrati. Det handler ikke alene om politik, men også om menneskesyn. Derfor skal der mange flere hænder til ældreplejen, hvilket forbedrer arbejdsmiljøet og mindsker ensomheden blandt ældre.
Enhedslisten mener, at der skal ske et opgør med minuttyranniet, således at der bliver mere tid til at yde den hjælp, de ældre har behov for. Medarbejderne skal organiseres i mindre teams, så de plejekrævende møder de samme kontinuerligt, hvilket giver større tryghed og trivsel. Vi vil arbejde for, at det velfærdssamfund, man har kæmpet for til gavn for børn og børnebørn, ikke bliver rullet tilbage. Enhedslisten arbejder for et værdigt liv for alle ældre.

Handicappede i Assens kommune:

Borgere med socialpsykiatrisk diagnose skal støttes til den bedst egnede bolig eller bofællesskab, hvor den faglige/praktiske støtte sikres og gives til den enkelte borgers behov for respekt og medvirken. Udviklingshæmmede og mennesker med fysiske eller psykiske lidelser bliver alt for ofte afskåret fra muligheden af at leve et værdigt liv, fordi der gøres alt for lidt for at integrere dem i samfundet.
Det er kommunens opgave, at mennesker med handicap gives reel kompensation, således at de er i stand til i videst muligt omfang at leve det arbejds-, fritids- og familieliv, de ønsker. Mulighederne for at bevæge sig rundt i kommunen som kørestolsbruger skal forbedres kraftigt.
Kommunen har et medansvar for at oprette flexjob og støtteordninger til mennesker med særlige behov. Gennem oprettelse af socialøkonomiske virksomheder ser man i mange kommuner at handicappede kan indsluses i jobs, som med tiden kan udvikle sig til reelle arbejdspladser.
Vi vil derfor arbejde for en plan for socialøkonomiske virksomheder i Assens kommune.

3. Fremtiden for Assens
Retten til et værdigt liv omfatter også børn og unge. Vi støtter indsatsen de første 1000 dage, som er en investering i psykisk sundhed, som vil betale sig tilbage både menneskeligt og økonomisk. Vi støtter gennemførelsen af minimumsnormeringerne fra 2024, og vi lægger vægt på et godt arbejdsmiljø og tiltrækker uddannet arbejdskraft, så der er tid til at opdage og handle, når et barn er i mistrivsel.
I stedet for den lange heldagsskole, går Enhedslisten ind for en kortere skoledag hvor arbejdet med tolærerordninger skal sikre, at så mange som muligt rummes i den normale skolegang. Vi støtter de gennemførte lokalaftaler, så lærerne får mulighed for indflydelse på deres arbejdstid og arbejdsopgaver, hvilket giver bedre arbejdsmiljø, bedre indlæring og bedre samarbejde med forældrene.
Enhedslisten arbejder for:
Tilstrækkeligt og veluddannet personale i institutioner, skole og SFO, der sikrer børnene en tryg og udviklende hverdag.

4. Arbejdslivet
Assens Kommune har brug for innovation og virksomheder, der kan være med til at skabe grøn omstilling og dynamik. Der skal skabes gode vilkår for virksomheder, der i særlig grad bidrager til bæredygtig udvikling og et rummeligt arbejdsmarked. Vi vil gerne lave positiv særbehandling for socialøkonomiske projekter, kooperative virksomheder og erhvervsdrivende, der har andre ambitioner end profit og personlig vinding.
Vi vil gerne bakke op om et grønt iværksættermiljø med særligt fokus på udvikling af kreative og bæredygtige løsninger. Kommunen skal støtte etablering af væksthuse, hvor flere iværksættere er under samme tag, kan samarbejde og kan benytte fælles faciliteter.
Kommunen bør undersøge muligheden for at understøtte dyrkning af basale økologiske fødevarer, fx via socialøkonomisk virksomhed. Fødevarerne kan aftages af skoler, plejehjem og daginstitutioner.
Enhedslisten vil arbejde for at sikre ordentlige arbejdsforhold for alle. De opgaver, som kommunerne er nødt til at sende i udbud, skal være omfattet af effektive sociale klausuler og arbejdsmarkeds-klausuler.

5. Kulturen er det samfund, vi bygger op
Kultur og fritid
I Enhedslisten ønsker vi at fremme den nære kultur, og den kultur, der viser ægte mennesker. Alle kulturinstitutioner – biblioteker, museer og andre – må sikre, at der er adgang for et bredt publikum, både fysisk i sin indretning, og ved at skabe et miljø, hvor alle kan føle sig velkomne.
Assens kommune skal være et område, man har lyst til at flytte til, og kulturen bør være en stor del af bosætningsstrategien. Hvem gider flytte til et sted hvor biblioteket ligger 20 km væk og altid er lukket? Hvor der ikke er nogen aktiviteter i bylivet eller nærkulturen? Hvor der ikke er nogen samlingssteder eller noget at være fælles om? For det er det, kulturen er: noget at være fælles om. 

Enhedslisten arbejder for adgang til gode faciliteter og lokaler, hvor kultur- og foreningslivet kan udfolde sig, samt for forbedring af de kommunale betingelser for borgerdrevne initiativer.
Desuden arbejder vi for at lokalsamfunds kulturaktiviteter støttes blandt andet med lokaletilskud, og at kulturen foregår ude lokalt og at museerne finansieres, så de er tilgængelige for den brede befolkning.
De kommunale musikskoler i Assens Kommune skal give økonomisk rum til at alle børn og unge reelt har mulighed for at kunne modtage undervisning. Dels skal den almindelige brugerbetaling sættes ned, dels skal der være mulighed for fripladser.

Kulturel mangfoldighed
Assens Kommune skal være for alle – uanset etnisk baggrund. Det betyder, at alle  skal have mulighed for at blive en del af  kommunens politiske, sociale og kulturelle liv. Enhedslisten vil arbejde for, at Assens Kommune bliver kendt som en kommune, der behandler borgere med anden etnisk baggrund end dansk respektfuldt og ligeværdigt. En kulturel mangfoldighed er med til at skabe et tolerant, åbent og inkluderende samfund, der inviterer til aktiv deltagelse. Assens Kommune skal arbejde aktivt for at bruge de ressourcer, borgere med anden etnisk baggrund end dansk kan tilføre kommunen.

Byplanlægning og bolig
Det er Enhedslistens mål, at byplanlægningen prioriterer beboerinteresser frem for kapitalinteresser, og samarbejde og fællesskab frem for isolation. 
Derfor ønsker vi:

– At der for kommunens bycentre både planlægges og administreres efter at skabe levende aktive bymidter. Det skal eksempelvis sikres, at der er rigeligt med rekreative torve og pladser og et varieret og aktivt forretningsliv.
– At alle kommunens bysamfund sikres de bedste muligheder for opretholdelse og for at styrkes som bæredygtige bysamfund for lokalområdet.

Trafik
Trafikpolitik i Assens kommune skal sikre tilgængelighed for de mange, miljøansvarlighed, samt bidrage til øget livskvalitet. Samtidig er det en bunden opgave at binde kommunens forskellige geografiske dele bedre sammen. Vi skal bedre cyklisternes mulighed for at komme trygt rundt i hele kommunen. Det er ikke hensigtsmæssigt, at mange forældre kører deres børn i skole, fordi de er bange for at lade dem cykle på vejen. 
Vi vil fortsat arbejde med muligheden for – i tilknytning til banen mellem Tommerup og Assens – at bygge cykelsti, ikke mindst for at uddannelsesbyen Glamsbjerg derved åbnes bedre op for cyklisme.
Enhedslisten arbejder for:
• At få sat takserne for teletaxaordningen ned. Denne ordning er et nødvendigt supplement til for få busruter i vores landkommune.
• At få ensrettet Østergade i Assens. Når Kyst- og Lystfiskercenteret etableres, vil der formentlig komme langt mere trafik ind ad Kildensmindevej. Det er vigtigt, at denne trafik ikke fortsætter forbi havnen og over mod arenaen/Byrådet, der skal højst være mulighed for ’sivegader’.
• At der etableres parkeringsanlæg på ”skøjtebanen” nord for DLG’s bygninger. Havnen skal kun kunne befærdes af busser og taxaer.
• At både kvalitet og kvantitet af kommunens togbetjening forbedres væsentligt, nu der kommer et spor mere over Vestfyn.
• At busfrekvens øges og at der laves forsøg med gratis bustransport. Eksempelvis gratis billet for børn og pensionister, lave priser for andre. På sigt skal busserne også elektrificeres, og der skal sikres god forbindelse med de regionalbanen med dens øgede afgange.
• Fremme udbredelsen af delebilsordninger.

– At planlægning af veje, cykelstier, gangstier og anden infrastruktur, fremtidigt skal ske med maksimal prioritering af cyklister og fodgængere.
– At der ved etablering af nye boligområder sikres god adgang til offentlig transport.

6. Assens skal være grøn kommune!

Miljø, klima, energi og økologi
Enhedslisten Assens ser social bæredygtighed knyttet til et bæredygtigt klima og – miljø. Klimakrisen er en realitet, og den rammer især de grupper der er udsatte og fattige. Enhedslisten vil ændre denne udvikling, vi skal væk fra den nuværende vækstfilosofi, der er ved at kaste os ud over afgrunden. Vi vil skabe et samfund, der bestræber sig på lighed og frihed, et samfund, der vil producere efter behov og ikke profit. Hovedformålet er en økologisk og CO2-neutral verden.

Vi skal fortsætte udbygningen af solcelleparker i privat og – så vidt muligt – offentligt regie. Desuden må vi gøre op med den ”pyntegrønne” forestilling om, at den væsentligste del af CO2-reduktionen kan ske via fordobling af biogasanlæg i Flemløse. Den store statsstøtte til biogasanlæg vil øge svineproduktionen betydeligt, og det er direkte den forkerte vej. Dels afgiver svin og gylle store mængder CO2, men vigtigst bliver store dele af markernes fødeproduktion gå til dyrefoder og ikke menneskemad. Kystnære vindmøller giver 5 gange så store CO2-reduktioner pr. krone sammenlignet med Biogas.

Det er Enhedslistens mål at sænke energiforbruget generelt i kommunen, som virksomhed og som geografisk område. For Assens kommune betyder det, at Enhedslisten vil arbejde for klimarenoveringer af kommunens egne bygninger og vi vil tilbyde hjælp og vejledning til kommunens egne borgere og virksomheder.
 

Økologi
Målet for Enhedslisten er, at Assens kommune skal være økologisk, og kommunen skal som virksomhed være rollemodel og gå forrest. Maden, der bliver serveret i kommunens institutioner, skal være økologisk fra vuggestue til plejehjem. Vi vil arbejde for lokalt producerede fødevarer, meget gerne forankret i socioøkonomiske virksomheder.

Enhedslisten arbejder for, at endnu mere landbrug bliver omstillet til økologisk drift, og vi vil derfor arbejde for at Assens kommune tilbyder råd og vejledning til landmænd, der vil gå den vej. Vi har brug for dygtige økologiske landmænd, der kan levere friske fødevarer til kommunens institutioner og borgere.

Natur og miljø

Enhedslisten vil arbejde for at vi har grundvand, der er helt rent! Det vil sige, at vi vil sørge for, at der er grundvand, også til vores børn og børnebørn. Det er vigtigt for Enhedslisten at engagere borgere i Assens kommune i miljøet i kommunen, og vi vil starte kampagner målrettet mod børn og unge, så vi sikrer, at de medvirker til, at Assens kommune bliver en ren og miljøvenlig kommune.

7. Enhedslistens mission: vi stemmer for den mindste forbedring og imod den mindste forringelse

Enhedslistens prioriteter inden for den kommunale økonomi er først og fremmest at sikre et godt serviceniveau og gode arbejdsvilkår for medarbejderne. For Enhedslisten er skatten et redskab til at skabe velfærd og omfordeling og derfor vil en moderat lokal skatteforhøjelse i visse situationer være det mest solidariske valg, især en forhøjelse af grundskyld og dækningsafgift. Hverken en høj eller en lav skat er et mål i sig selv.

Enhedslisten arbejder for:
• at kommunen ikke skal investere i eller samarbejde med virksomheder, der tjener penge på overtrædelse af internationale konventioner.
• at kommunens indkøbspolitik skal stille de højest mulige krav til leverandørerne om overholdelse af bl.a. ILO-konventionerne om arbejdstageres rettigheder og krav om at leve op til miljømæssigt og socialt ansvar.
• Kommunen skal altid høre fagbevægelsen, når arbejdstageranliggender er på dagsordenen.

Sådan arbejder vi
Enhedslisten er et ansvarligt parti.
Vi kæmper for, at alle borgere behandles ordentligt, og at der er ressourcer nok til at løfte velfærdsopgaverne – sådan forstår vi ansvarlighed.
Alle grupper, der arbejder imod nedskæringer eller for progressive sociale forandringer, vil finde en allieret i Enhedslisten, både i byrådet og udenfor. 
Et vigtigt og nødvendigt led i samspillet mellem byrådet og det folkelige pres udenfor, er maksimal åbenhed omkring det politiske arbejde. Enhedslisten arbejder blandt andet derfor for fuld åbenhed omkring beslutningsprocesserne. Lokalråd, landsbyråd, boligbestyrelser, ungeråd m.m. skal have mere indflydelse.
Ansatte i kommunen skal fortsat høres i forbindelse med byrådsvedtagelser, der berører deres løn-, arbejds-, og ansættelsesforhold med henblik på at fremlægge alternativer.
For Enhedslisten er ”ansvarlig økonomisk politik” ikke gjort med økonomisk balance alene. Det er først ansvarlig økonomisk politik, når også solidariske principper for byrdefordelingen, det sociale serviceniveau samt miljø og klima er på plads. På denne baggrund vil Enhedslisten arbejde efter det generelle parlamentariske princip, at vi stemmer for den mindste forbedring og imod den mindste forringelse.